Inovativna rešenja u oblasti zaštite životne sredine

26. April 2022.

Deset inovativnih rešenja u oblasti zaštite životne sredine predstavljeno je u završnici studentskog Think Green hakatona održanog od 13. do 15. aprila 2022,  u Naučno-tehnološkom parku Beograd (NTP Beograd). 

Na trodnevnom događaju učestovalo je više od 45 studenata, podeljenih u 10 multidisciplinarnih timova, koji su kreirali rešenja za 6 postavljenih izazova u oblasti zaštite životne sredine: od upravljanja poljoprivrednim, reciklabilnim i otpadom visoke vrednosti, do monitoringa punjača za električna vozila i balansiranje proizvodnje i potrošnje električne energije.

Prvog dana hakatona timovima su dodeljeni izazovi uz tačan opis problema, a studenti su potom imali 48 sati da kreiraju svoja rešenja koja se sastoje od tehničkog dela i ispitane potrebe na tržištu. Njih su predstavili poslednjeg dana hakatona pred stručnim žirijem, koji je odabrao tri tima koja su najbolјe odgovorila izazovima.

Cilj Think Green hakatona  je da motiviše studente da razmišljaju o ekologiji i zelenim tehnologijama, kao i da se upoznaju sa osnovama tehnološkog preduzetništva i načinima na koje ono može da reši globalne izazove.

Studenti su na razvoju inovativnih rešenja radili uz podršku 15 mentora, a imali su priliku da čuju i predavanja o aktuelnim ekološkim trendovima u svetu, razvoju inovativnih biznisa i iskustvima sa globalnih hakatona.

Nagradu za najbolje rešenje poneo je tim TerraWatt koji je predložio rešenje za razvoj inteligentnog sistema za merenje i kontrolu na električnoj mreži, koji se može koristiti za predikciju potrošnje električne energije kod trgovaca električnom energijom. Drugo mesto pripalo je timu Wastelocate za predloženu platformu za unapređenje ciklusa upravljanja poljoprivrednim otpadom i povezivanje poljoprivrednika sa prerađivačima poljoprivrednog otpada, dok je treće mesto poneo Otpadium za aplikaciju za uspostavljanje komunikacije između poljoprivrednika i otkuplјivača poljoprivrednog otpada.

Sva tri prvoplasirana tima dobijaju priliku da uz ekspertsku podršku nastave razvoj poslovne ideje tj. inovativnog rešenja do koga su došli na hakatonu. Dva prvoplasirana tima kao nagradu dobijaju i višednevnu studijsku posetu u evropsku prestonicu inovacija 2020, Luven u Belgiji, a za trećeplasirani tim je obezbeđena vredna literatura u oblasti razvoja inovativnih biznisa i startap kompanija.

Studentski Think Green hakaton organizovan je u okviru projekta „EU podrška Naučno-tehnološkom parku Beograd u pružanju usluga inovativnim kompanijama“, dok je deo nagrada obezbeđen kroz projekat „Puls Evrope – medijske posete EU“. Oba projekta finansira Evropska unija.